Museumsdepots. Inside the Museum Storage

Van Weens sterfotograaf Stefan Olàh verschijnt op 16 oktober een wel heel bijzonder boek.

“Inside the Museum Storage” toont in 190 pagina’s de verborgen schatten in de kelders en bunkers van 27 gerenommeerde Oostenrijkse musea. “Negentig procent van het openbaar kunstbezit van ons land ligt opgeslagen in museumdepots, en dus onttrokken aan het publiek. Dat weet bijna niemand, de depots zijn verborgen plaatsen,” schrijft Olàh in zijn boek.

Wat daar zo allemaal verborgen ligt, brengt Olàh door middel van 100 zorgvuldig uitgezochte beelden tot leven.

© Stefan Olàh

© Stefan Olàh

De fotograaf is daarmee niet aan zijn proefstuk toe. Hij vereeuwigde over de jaren ondertussen verdwenen benzinestations in de stad Wenen (Zechsundzwanzig Wiener Tankstellen), verzamelde unieke beelden van 95 geklasseerde “Würstelstände” in een bestseller, en publiceerde een selectie van vergeten architecturale juweeltjes in “Österreichische Architektur der Fünfziger Jahre”.

In “Museumsdepots”  worden essays opgenomen van 10 bekende Oostenrijkers, die elk hun eigen kijk geven op wat in depots over het hele land verborgen blijft voor het publiek, en hoe Stefan Olàh deze verzamelingen benaderd heeft. Hij fotografeerde in bunkers, opslagplaatsen in havens, industriële depots, een voormalig hospitaal, historische wijnkelders, zolders, een kathedraal, een fort, een voormalig veilinghuis, een schuur, en zelfs in een oude bioscoop. Belangrijk voor de fotograaf was dat zijn beelden voor zichzelf zouden spreken, zonder de toeschouwer te belasten met het verhaal achter het beeld. Hij ensceneerde geen enkel onderwerp, verplaatste geen voorwerpen, gebruikte alleen het aanwezige licht en een Linhof Technika 4 x 5 inch op een driepoot.

Uitgegeven bij Anton Pustet Verlag, 192 bladzijden, 23,5 x 28 cm, Hardcover met wikkel, € 39

ISBN 978-3-7025-0766-4

Foto’s van Stefan Olàh, Senior Artist aan de Universität für angewandte Kunst in Wenen (www.olah.at)

Tekst en medewerking van Martina Griesser-Stermscheg, curator van het Technisch Museum in Wenen

Reacties uitgeschakeld voor Museumsdepots. Inside the Museum Storage

Opgeslagen onder Essays

Reacties zijn gesloten.